CÉLKITŰZÉS:
1978 óta foglalkozom broiler tartásával (turnusonként 4.000 db).
Ez idő alatt álladó gondot jelentett:
1./ turnusonként 30-40 csirkét saját részünkre le kellett vágni, és fel kellet dolgoznunk
mivel szeretjük és szívesen fogyasztjuk a saját termelésű, jó minőségű baromfihúst.
2./ a nagyüzemi felvásárlókkal szemben kiszolgáltatott helyzetben van a mezőgazdasági termelő,
legtöbbször túl alacsony árat kap termékéért.
Ennek tudatában megvizsgáltam a német, az angol és az amerikai kisüzemi baromfifeldolgozási
technológiákat. Az eredmény röviden szólva: gyér. Ezek után hozzáláttam olyan kopasztó gépek
kikisérletezéséhez amelyek a kisüzemben és háztáji gazdaságokban eredményesen használhatók.
Célom olyan kisteljesítményű kopasztó gépek megtervezése és elkészítése, amely
a szárnyasok tolltakaróját maradék nélkül eltávolítják, beleértve a fedőtollakat, tokokat,
szöszmöszöket de a lábat és a fejet is megtisztítják. Kézi utópucolásra ne legyen szükség
és a madár bőre is ép maradjon, az árú mutatós legyen.
Eredményeimet a Találmányi Hivatal is elismerte, gépeimre szabadalmi oltalmat
adott, de legfőbb eredményt számomra azok az elégedett felhasználók jelentik,
akik berendezéseimmel jó minőségű baromfihúst tudnak előállítani gazdaságosan.
Gál Ferenc